Världens mest pinsamma presskonferens

Hösten 2015-18

Dr. Fabiola Gianotti, blivande generaldirektör för CERN. En av världens smartaste människor. Pärlor åt de finländska svinen.

Nu är jag förbannad. Röd i ansiktet, rök som stiger ur öronen, blyertspennan som bryts itu i min knutna näve. Jag sitter i E-tåget på väg till Domsby och svär bokstavligen högt medan jag skriver det här, så att till och med spurgurna tittar på mig och undrar vad för slags fel den där hurrin har i huvudet.

Varför? Jag menar, visst: folk som gör och säger dumma saker framkallar ibland den reaktionen i mig. Men jag har varit rätt lugn den senaste veckan trots att idioter av alla valörer och kulörer har stått i kö utanför massmedias dörr för att få säga dumma saker.

Och dessutom fick jag själv tidigare i dag det gyllene tillfället att höra en av världens smartaste människor tala, live. Jag borde vara glad som en liten gris i världens lerigaste gyttjepöl.

Så vad hände då? Jo. Jag går till H:fors uni, Gumtäkts campus, där pågår seminariet ”The Brilliance of Science – the Role of Women in International Science ”. Kvällens stjärntalare: dr. Fabiola Gianotti, italiensk partikelfysiker, blivande generaldirektör för CERN (hon tar över vid årsskiftet).

CERN, vad är det? Gianotti vemdå? Nå Fabiola Gianotti, en av världens mest inflytelserika vetenskapspersoner, alla kategorier, basar för världens största fysiklabb som äger och driver VÄRLDENS STÖRSTA MASKIN, partikelacceleratorn Large Hadron Collider (LHC), där 12 000+ forskare från alla världens länder inklusive Gondor och Rohan letar efter svaren på VÄRLDENS STÖRSTA FRÅGOR, inklusive vilken färg har GUDS POLISONGER!

Och, är ni beredda på det här?

INTE EN ENDA journalist ställer en enda fråga på presskonferensen efteråt. Utom jag, Odin ske lov, för skulle det bara ha varit en enda lång pinsam tystnad när konferenciern frågade ”are there any questions” så skulle Gianotti ha beordrat att forskarna på CERN bygger en dödsstråle, en antimaterialaser i rymden som raderar Finland från världskartan!

Ni kan tacka mig för att ni överhuvudtaget LEVER, era uslingar!

Get this: en av världens smartaste människor, alla kategorier, en vältalig, hypersmart, karismatisk superforskare – som bara råkar vara kvinna – talar i Helsingfors; Belsebub vet hur mycket det har kostat att få henne att komma hit…

Och INGEN vill ställa en enda fråga? Som sagt, utom jag. (You owe me your measly lives!)

Inte ens Feministerna r.f. har skickat sommarvikarien från sin interna infoblaska till Gumtäkt denna stjärnklara kväll med inget speciellt på TV! Hon borde vara deras fucking IDOL! Det är överhuvudtaget inte möjligt för en kvinna att ta sig högre upp i rangordningen inom vetenskapen, en av de gubbigaste genrerna som existerar!

Hur gjorde ni det, dr. Gianotti?

Hur betedde ni er, dr. Gianotti, ni och ert team, för att hitta partikeln som allting och alla, inklusive min blyertspenna, jag själv och min hamster Legolas består av: Higgsbosonen a.k.a. gudspartikeln? Hur kändes det att tillkännage fyndet för hela världens samlade press? Och att bli chef för hela jävla CERN?

Hur känns det att ha skrivit mer än 500 vetenskapliga uppsatser och artiklar för världens ledande vetenskapliga journaler?

Hur känns det att bli utnämnd till en av de “100 mest inspirerande kvinnorna i världen” av The Guardian? Eller att vara nummer fem på Time Magazines lista över “Personalities of the Year” 2012?

Hur kändes det när Forbes Magazine utnämnde er till en av “Top 100 Most Influential Women”? Eller när Foreign Policy Magazine tog med er på sin lista över “Leading Global Thinkers of 2013”?

Aj jo, och hur kändes det att komma till Finland och hålla en presskonferens där ingen utom en marginell typ på en minoritetskanal frågar en endaste liten, sketen fråga?

Trots att det bjöds på buffé med kaffe och tårta!

Nå, nu finns det ju en möjlighet att alla som är någonting inom finsk media har bokat separata intervjuer i enrum med dr. Gianotti, och vid Teutates, låt det vara så! Vid alla elaka små inavlade grekiska demigudar på Olympen, säg att det är så!

För annars gröper jag ut min hjärna och gjuter pärongelé i kraniet och sätter mig ned och tittar på alla repriser av Emmerdale som jag kan ladda ned, inklusive dem som är dubbade till baskiska!

Aj jo, det blir en intervju med Gianotti i Kvanthopp i Radio Vega så småningom.

Publicerat av

marcusrosenlund

Vetenskapsjournalist, allmän pratmakare och inbiten fotoentusiast.

20 reaktioner till “Världens mest pinsamma presskonferens”

 1. Som ung journalist var jag närvarande när påven för första gången på 430 år återvände till Augsburg, staden där kristendomen i Västeuropa en gång hade splittrats i de två smärre falangerna katoliker och protestanter.

  Vid presskonferensen med påvens tre närmaste kardinaler frågade de tyska medierna tunga historiska frågor som ”Vad tyckte påven om att flyga över vår stad?” och ”Har Johannes Paulus II fortfarande snuva?”

  Gillad av 2 personer

 2. Ack ja. Så var det redan år 1965 när Rolling Stones höll sin första presskonferens på finländsk mark. Detta skedde i Åbo, på vägen till Björneborgs Ytterö och konserten där. När herrarna hade satt sig tillrätta framför den finländska pressen – som var på plats, mangrant – blev det knäpptyst. ”They are shy!” utbrast Mick Jagger. Och så var det, förstås. Och orsaken är väl densamma ännu, ett faktum som borde ha rättats till av våra kompetenta pedagoger flera gånger om sen dess. Den gången var det några 16-åriga flickor med journalistdrömmar som ställde de första frågorna. Om de frågorna nu var så särdeles fiffiga förtäljer icke minnet.

  Gillad av 1 person

 3. Heja dig. Din bloggtext fick en dag som hade börjat med dåliga förtecken att lyfta. För att det är någon som tar i. Formulerar problematiken som finns överallt fortfarande. Gällande det manliga och kvinnliga. Jag skulle gärna ha varit och lyssnat på damen ifråga om jag skulle ha hört om evenemanget i förväg, och om det alltså var öppet för allmänheten (eftersom dylikt hör till min intressesfär). Underligt nog har jag inte läst om det någonstans i förväg fastän jag aktivt läser nyheter och kollar nätet varje dag.

  Gillad av 1 person

 4. Någon gång i mitten av 1960-talet lämnade jag in motioner till Svenska folkpartiets partidag och Svensk Ungdoms kongress som gick ut på att Finland borde ansöka om medlemskap i OECD, Europarådet – och CERN. Jag fick svaret av de äldre och ”erfarnare” att det inte var politiskt läge (Kekkis sade nej) för Finland att bli medlem i OECD och Europarådet (alltså i Strasbourg), och att CERN var för dyrt. (Utomlands kallades attityden för ”finlandisering”. En helt korrekt term tycker jag, då det är tal om de dåtida förhållandena och det politiska klimatet då.

  Gillad av 1 person

 5. Tack för att du lyfte upp saken! Synd synd synd att inga toppmedier var med och bevakade denna event på ett vettigt sätt!

  Jag skulle dock nog ha fattat pointen även utan svordomarna. Tycker liksom inte att dom bidrar med något relevant sakinnehåll. Det får en bara att börja må illa och ångestfyllt förundra sig över vart världen är på väg… Hälsningar dagens ungdom.

  Gillad av 1 person

  1. Tja, om inte Yle är ”toppmedia” så vet jag inte vem eller vad som är det. Jag hörde mig för i god tid med en anhållan om intervju, men fick svaret att det är lite osäkert, tajt schedule etc., men kom till presskonferensen så ska vi se sedan. Nå, jag kom dit och det visade sig att jag var den enda som överhuvudtaget var intresserad! Som sagt, ingen ställde en enda fråga utom jag. Jag vet inte ens om någon av de andra som var där var journalister, eller var det bara folk från uni. Gianotti och de andra satt där med namnskyltar framför sig på bordet som på KSSE 1975, men sen blev det tyst och pinsamt. Tills jag bad om ordet.

   Svor gjorde jag för övrigt bara för mig själv på vägen hem, jag betedde mig väldigt artigt på plats och ställe. 🙂

   Gilla

 6. Så hade de ”svinaktigt korkade finländarna” ändå bjudit in henne till sitt fagra rike och intresserat sig tillräckligt för att lyssna till henne och ta del av föreläsningen. Guud så enfaldigt av dem! Vilken tur att du räddade dagen.. ja, hela situationen.. och därmed alla finländare liv och lem.
  Varma Tack!

  Gillad av 1 person

 7. Vilket ofantligt populisttramsigt inlägg. Fint att du förutsätter att de uteblivna frågorna beror på talarens kön. Någonting säger mig att du föredrar religiösa vanföreställningar framför vetenskap.

  Gilla

  1. Det förutsätter jag inte alls. Snarare beror det på det allmänna ointresset för vetenskap i det här landet. Och beträffade det religiösa som du nämnde så tja, jag är så ateist som man kan bli.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s