I så fall behåller jag mina pengar!

Till vår familjs traditioner hör att en gång i sommaren köra med båten till närbelägna Ekenäs och tillbringa en solig dag i stan. Besöka sandstranden, Lions-lekparken och äta en stadig lunch på Santa Fe.

Speciellt min hustru skulle gärna shoppa också, men hur det nu råkar sig så är de flesta butikerna oftast stängda då vi anländer till gågatan. Nu i år råkade det vara söndag, men en bestående minnesbild från gångna års Ekenäsutflykter är av en folktom gågata med förbommade butiksdörrar.

De flesta butiker i stan tycks stänga klockan två eller senast tre, och efter det är stans centrum mer eller mindre dött. Också under den livligaste turistsäsongen i juni – augusti.

Är det bara jag som inbillar mig, eller lever småstäder i centraleuropa upp på ett helt annat sätt än under turistsäsongen här i Finland? Det känns som att vart man än beger sig till exempel i Italien, Tyskland eller Österrike en sommardag under semestersäsongen, så är gatorna fulla av liv mer eller mindre dygnet runt.

Överallt är det gatumusikanter, torgförsäljare, akrobater, rostade kastanjer, uteserveringar fulla av folk… Och det slutar minsann inte hända saker efter att solen har gått ned. Det finns alltid någonstans där man kan bli av med sina pengar i utbyte mot någon mer eller mindre onödig suvenir eller en munsbit.

Jag vet inte om vi har haft otur eller dålig tajming, men det känns som att varenda gång vi är i sommarstaden Ekenäs så händer det absolut ingenting, gatorna är tomma – till och med mitt i juli, för helsike – och stadens köpmän och butiksinnehavare är upptagna med någonting helt annat än att utöka sin omsättning.

image

Okej, det är dyrt med inhoppare och vikarier i semestertider, och också en köpman vill njuta av den korta och intensiva sommaren ute på stugan. Tids nog hinner man stå bakom disken sedan i januari-februari.

Japp, men jag minns inte när jag senast skulle ha besökt Ekenäs i januari eller februari. Aj just det: aldrig.

Hett tips: vill ni ha mina pengar så måste ni passa på när jag är i stan, vilket utan undantag infaller mellan juni och augusti. Hur ni fixar det är er sak att lösa.

Vill ni däremot inte ha mina pengar, om ni anser att ni lever hur bra som helst utan dem, och att ni föredrar en lite tystare sommarstad – fine by me. Jag tycker egentligen inte alls om att shoppa och hatar att trängas i små, unkna butiker. Det är mera min frus melodi.

Jag trivs bättre på sandstranden, som även den här gången var så gott som folktom trots att vattenkvaliteten var helt okej, vattnet någorlunda varmt – mina barn klagade i alla fall inte – och solen sken. Detta var alltså klockan sexton på söndagen en dag i tidiga augusti.

image

Och eftersom jag hatar trängsel så klagar jag alltså inte på att få ha en prima sandstrand nästan för mig själv. Kungligt!

Men ändå så kan jag inte låta bli att tänka att det kunde vara så mycket mer här om somrarna. Mer av allting. Folk, skratt, musik. Liv.

Ekenäs är på riktigt en härlig sommarstad, jag älskar stället och skulle gärna komma hit oftare. Men jag känner att jag inte riktigt vet varför jag borde göra det. Jag menar, att låta bli att trängas kan jag göra gratis på stugan, och alltid sparar man lite bensinpengar.

Och SÅ god är maten på Santa Fe inte, även om den är helt okej!

Men vad vet jag om sådant här. Om vad Ekenäs har för turismstrategi, eller om de ens borde ha en. Jag bara njuter av sommaren och sparar mina pengar för senare bruk. Alltid finns det någon som de duger åt, någonstans.

image

Publicerat av

marcusrosenlund

Vetenskapsjournalist, allmän pratmakare och inbiten fotoentusiast.

33 reaktioner till “I så fall behåller jag mina pengar!”

  1. Samma konstaterande har lett till att våra semesterresor har riktat sig, i stället för hemlandet, till Syd- och Mellaneuropeiska länder. Vi gör så kallade mikroturer, d.v.s. besöker helst mindre orter, kör med hyrbilen inte mer än 100 km om dagen och hittar tjästerna i mindre, familjeägda övernattningsställen och restauranger. Och vilka fantastiska platser hittar vi oberoende an landet, med hjälp tips från ortsboende.

    Vi har tänkt om orsakerna. Jå, vi saknar (har tappat) traditionen av småföretagande i turistbranschen. Allt är centraliserat och drivs av kedjor och stora aktörer. (Det är inte en upplevelse att bo på Scandic eller Sokos-hotellet och äta i Rosso…).

    En av orsakerna för denna brist kan vara att många av dessa gästvänliga EU-länder har satt moms-gränsen mycket högre än Finland. Estland höjer just sin moms-fria omsättningsgräns till 40000 €, och i Syd-Europa närmar sig den det dubbla. Och det gör den säsongpräglade driften i mindre skala lite lättare lönsam?

    P.S. Kom till Nådendal. Där är alla tjänster tillgängliga även på veckosluten. Men bara till mitten av augusti då Muminparken stänger…

    Gillad av 1 person

  2. Eftersom du skriver att det var söndag antar jag att ditt besök var på söndag 7.8, och i så fall är svaret på din fråga att du hade extremt dålig tajming. Lördag 6.8 hände nämligen följande i Ekenäs med omnejd: 50-årsjubileum för Finlands första gågata Kungsgatan (med sambashow bl.a.), huvuddagen för Ekenäs sommarkonserterer, Snappertunadagens 40-årsjubileum och Raseborgs sommarteaters 50-årsjubileum i Snappertuna, författarträff på Rilax i Bromarf samt Faces-festival i Fiskars. På söndagen tog sedan alla igen sig – utom några vilsna turister som inte bryr sig om ta reda på något på förhand. Men alla marketar hade nog söndagsöppet, och likaså museet, vilket är väl värt ett besök även för en magsur vetenskapsjournalist.
    https://www.vastranyland.fi/artikel/folkfest-nar-gagatan-firade-femtio/

    Gilla

    1. Jag är inte magsur, jag försöker vara konstruktivt kritisk. Jag gillar som sagt Ekenäs och tycker att stan har potential för så mycket mer. Vi hade säkert dålig tajming nu i år, men måste man t ex begränsa firandet av gågatan till en dag? Behöver man ta igen sig dan efter festen? Söndagen kunde ha gett väldigt stort tilläggsklirr i kassan.

      Och vi har alltså besökt Ekenäs varje sommar i säkert tio år nu, på varierande veckodagar. Och det är alltid samma sak tycker jag. Och jag är minsann inte den enda som har noterat det här. Kolla t ex in kommentarerna till artikeln på min Facebooksida (den är öppen).

      Gilla

      1. Det är samma sak i Jakobstad, tomt på gatorna därför att de flesta sitter på sina sommarstugor, (liksom jag själv och frun). Varför skulle vi strosa omkring på dammiga gator när vi kan tillbringa dagarna o kvällarna på så mycket finare ställen?

        Gilla

      2. Kanske, men när jag var i Jeppis nyligen så strosade jag gärna omkring på de ”dammiga gatorna” för jag ville gärna bekanta mig med den vackra staden. Och jag tittade gärna in i ett par lokala butiker och bidrog en aning till deras utkomst. Underskatta inte oss som strosar omkring på gatorna, vi har också plånböcker i fickan, och vi blir hungriga och törstiga. Många bäckar små…

        Gilla

      3. Jag håller helt med! Har vänner i Ekenäs, så åker dit ofta på sommaren. Men…alltid liks dött! Det är ju helt otroligt att en sån fin, liten stad får vara i fred sommar efter sommar! Men, det beror ju delvis på att allt är stängt och folkliv flyttat till sommarstugorna på annan ort. Jag bor själv i Sverige och pittoreska småstäder som Trosa är superpopulära utfyltsmål med många caféer och annat sommarjox!

        Gillad av 1 person

    2. Jag kan bara förundra mig över Jan Lindroos kommentar; senast jag kollade, fanns det 52 söndagar om året då allt är stängt i Ekenäs, 52 lördagar då allt stängs kl. 14, och 261 vardagar då allting stänger kl. 17 på Kungsgatan, runt torget och i kvarteren närmast till.

      Det är en klen tröst att ”alla marketar hade nog söndagsöppet”, när man söker ett ställe att sätta sig med familjen och över en kaffe följa med vad som händer och insupa småstadens atmosfär. Då vill man knappast gå på krogen, eller hur? Och shoppa vill man knappast på alla marketar, eller hur?

      Gillad av 1 person

      1. Precis! Just det som gör att Ekenäs i framtiden blir en spökstad om det inte blir massor med förbättringar 😞

        Gilla

  3. Jag har funderat på samma sak som du Marcus. Bor själv i staden sedan 1969 å de har alltid varit samma sak. Efter klockan 16, ingen skillnad om det är helg eller vardag, är kungsgatan tom. Har frågat köpmännen varför men får inget svar på frågan. De flesta människor jobbar ju mellan 7 och 15 på dagarna så inte hinner man mycket gå på gågatan när det är öppet.

    Gillad av 1 person

  4. Jag började fundera på hur Hangö förändrats de senaste femton åren. Hangö var förr lite småsömnigt men det här seklet har det blivit mer och mer lyxigt och snobbigt. Östra hamnen i Hangö har en massa krogar, den ena dyrare än den andra. Och små bodar där du kan köpa dina juppiseglarkläder. Och plagen är proppad med barnfamiljer. Förstås finns det tystare dagar också under högsäsong, men känns som att Hangö åtminstone på något sätt lyckats med att leva upp till ryktet som Finlands St Tropez.

    Gillad av 1 person

    1. Japp, jag tänkte lite i samma banor. I Hangö känns det mer som om någon vore vaken och på hugget. Men dit har vi väldigt sällan ärende numera sedan vi sålde segelbåten. Med vår lilla motorbåt ids man inte riktigt utmana de stormande fjärdarna för att uppleva Hangö, Finlands st Tropez. Ekenäs ligger behagligare och behändigare till inomskärs. Man kan nå det utan en fyrtio fots Princess Cruiser. 🙂

      Gilla

  5. Förstår inte riktigt skribentens avsikt med texten. Tycker att han själv svarat på själva problemet. KUNDUNERLAGET ÄR FÖR LITET för att kunna löna sig att ha massor av restaurangen, butiker öppna dygnet runt, karnevaler etc. Skulle vilja att skribenten öppnar själv en kiosk, cafe, restaurang, butik i döda ekenäs och har den fullbemannad på en söndag med södagstillägg. Borde nog inse ganska snabbt att alltför lånsamt är det inte.

    Gilla

    1. Det är som med gåtan om hönan och ägget, vilken kom först. Kundunderlaget är för litet, jo då, men varför är det litet? För att kunderna inte känner sig lockade. Kundunderlaget är inte hugget i sten, har man en god affärsidé och talang samt energi att lägga bakom den så kommer kunderna fast från Australien. Det finns en superdyr gourmetkrog ute i den jämtländska skogen, mitt i ingenstans bokstavligen, och de har typ två års väntelista till sina bord. Det är inte lätt, och jag vet inte hur man ska få kunderna att komma, jag är inte köpman eller expert på det merkantila, men jag känner som konsument igen en lockande tjänst när jag ser den. Och jag vet att allting är möjligt bara man är rätt person på rätt plats i rätt tid. Lite tur skadar såklart inte.

      Gilla

    2. Jag som både läst marknadsekonomi, jobbat med det hela mitt yrkesverksamma liv, och idag är rådgivare inom området, kan bara konstatera att signaturen ej vet vad han talar om.

      Utbud skapas, precis som Marcus säger. Likaså skapas kundunderlag, genom ett sortiment och en service som kunderna vill ha. Tyvärr har jag inte sett dessa insikter i Ekenäs, men vi ska inte förlora hoppet…

      Gillad av 1 person

    3. KUNDUNDERLAGET FINNS NOG OCH ÄR VÄLDIGT STORT OCH I ALLA ÅLDRAR!! Vi är ca 15.000 kunde i bara Ekenäs plus alla i Karis o Pojo som tillsammans blir typ 29.000. Och till det ännu alla stug-gäster och andra turister!! Men Köpmännen i Ekenäs centrum ger oss kunder inga chanser att besöka sina affärer o caféer pga dåliga öppettider. That’s the problem!!

      Gilla

  6. Ja… som före detta Ekenäsbo som tyvärr inte åker tillbaka så ofta håller jag inte annat än med dig. Ekenäs är super fint på sommaren – men det är precis lika dött på eftermiddagen som på vintern. Inte ens öppna eftermiddagscaféer, nej, det skall ju stänga klockan ett. Så ja, antingen sitter jag inne hos mina föräldrar och ugglar – eller så tar vi oss någon annanstans – för ibland är det ju kul att dricka kaffet ute bland folk.

    Gillad av 1 person

  7. Kävin Porvoossa fillarilla viime sunnuntaina.Kaikki ns.vanhankaupungin pikku putiikit oli auki,samoin kahvilat ja ravintolat.Olin yllättynyt siitä,kuinka paljon ihmisiä oli liikenteessä.

    Gillad av 1 person

  8. Fattar inte vad företagarna har att komma med då dom säger att det inte finns tillräckligt med underlag till längre öppet…När har ni haft öppet typ hela juli (fyra veckor) under högsäsongen då det egentligen skulle vimla av folk, både ortsbor och turister!! Jo, ni har testat med ”långlördag” en gång i månaden nu som då, men vad kan man säga och göra upp diagram om lönsamhet med EN dag i månaden. Folk har ju t.o.m svårt att komma ihåg vilken lördag det handlar om…Nej, fyra veckor öppet nästa sommar under högsäsongen och säg sen att det inte lönar sig…för underlag till kunder FINNS!! Både när och fjärran. Tyvärr är det ju nu bara så att när allt är stängt i Ekenäs så far både turister och ortsbor längre bort och shoppar och njuter av allt som erbjuds för att det finns en massa småbutiker, caféer och restauranger samt annan aktivitet som håller öppet längre än allting i Ekenäs! Och jag är själv Ekenäsbo sedan 1983, och ingenting har gått så pass mycket bättre under dessa år så att man sku få en ”wau-upplevelse”! Inget illa mot nån affärsman eller nån som sitter i centrumföreningen, men DAGS ATT VAKNA!!

    Gillad av 1 person

    1. Om man stirrar på sina kostnader istället för sina intäkter, och möjligheterna att öka dessa, blir slutresultatet just som i Ekenäs.

      Vore jag handelsman eller caféägare, skulle jag göra allt jag någonsin kunde för att ta alla Marcus pengar!

      Gillad av 1 person

      1. När du skriver…
        ”Vore jag handelsman eller caféägare, skulle jag göra allt jag någonsin kunde för att ta alla Marcus pengar!”
        …lämnade du bort slutklämmen ”kosta vad det kosta vill”

        Det är på lång sikt ingen ekonomi i att själv ha omkostnader för 120e för att få in en hundrakappa av Marcus. Den företagare som INTE stirrar på sina kostnader är nog inte företagare alltför länge, helt oberoende av vilken omsättning han har.

        Johan Törnqvist har ett inlägg här litet längre ner i kedjan som ganska bra beskriver situationen, till det finns inte mycket att tillägga.

        Gilla

  9. Jag har nu haft samma sorts problem i Italien och i Frankrike. Restaurangerna och butikerna är stängda precis då när jag skulle vilja äta eller köpa mat… De lokala kommer nog ihåg konstiga öppethållningstider, men inte en turist, som undrar varför mina pengar inte duger.

    Gillad av 1 person

  10. och jag håller med vissa andra som besökt t.ex. Hangö och Borgå…Jag besökte gamla stan i Raumo i somras och undrade varför vi i Ekenäs inte kan ha kvällscaféer och butikerna öppna till 19.00…öppna hellre kl.11 på dagen och stäng senare, än att stå där under förmiddagen utan kunder (inte många kläppar i alla fall) när folk jobbar…

    Gilla

    1. Borgå och Raumo är bra exempel på städer som har året om den kritiska massan. D.v.s. de har en fast bosättning, arbetsplatser, aktivitet och liv som inte enbart baserar sig på turister. Utmaningen gäller städer vars egen befolkning inte räcker till för tillräckliga tjänster.

      Gilla

  11. Bor i Ingå och åker då och då till Ekenäs. Otroligt fin stad men det är som ett dammigt museum. Efter 14 får man inte mat mer under vinterhalvåret..Lördagseftermiddagar har alla åkt hem och man, precis som du skriver, går där ensam. T.o.m Karis av alla ställen hr ju mera kommers!

    Gillad av 1 person

  12. Varför måste butikerna öppna så tidigt på morgonen/stänga tidigt på eftermiddag? Man kunde kanske ändra öppethållningstiderna mellan 1.6-31.8. Oftast är det ju pensionärer som står bakom dörren tidigt på morgon, men turister kommer knappast hit för att ha väckarklockan och ringa så de hinner till Kungsgatans butiker. Nej de vill ta det lugnt, strosa i lugn o ro omkring, och efter barnens simmande och efter att man ätit, DÅ vill man möjligen gå och småshoppa i våra butiker. Men nej, då är de stängda, och pensionärerna som var tidigt ut fick handlat sitt.

    Gillad av 1 person

  13. Ahhh… har alltid trott att Ekenäs stadsliv blomstrar året om, i jämförelse med Pargas. Geografiskt och logistiskt sett borde det ju vara så… Pargas stora nackdel är närheten till Åbo, med allt det utbud en större stad har att erbjuda, på 20 minuters avstånd. Dessutom en infartsväg men två ut… en tillbaka mot Åbo och en ut till skärgården och Nagu som faktiskt lever upp under sommaren (typ Hangö). Likheten med Ekenäs är att båda städerna ligger för avsides från farlederna för båtturister. Med båt ska man verkligen ha staden som etappmål, inte bara råka ha vägarna förbi, för det har man inte pga geografiska läget. Men däremot med bil torde ju Ekenäs vara en centralort för ett större område (framförallt de svenskspråkiga områdena) söder om E18… Men är det så, Marcus, att både Ekenäs och Pargas inte kan konkurrera med de naturliga förutsättningar som både Hangö och Nagu har som i grunden lockar/hämtar turister? Varför ska jag besöka Ekenäs/Pargas? För att det är en liten pittoresk stad? Not enough! om vi ska få ekonomi i det hela…

    Gillad av 1 person

  14. Om jag börjar med att säga att jag är helt överens, det är beklagligt att det inte finns tillgänglig service på söndagar i Ekenäs, men till skillnad mot många som har en åsikt kanske jag förstår varför det är som det är. För det första kan man inte jämföra Ekenäs med orter som endast lever på sommarförsäljning. Dom flesta om inte rentav alla butiker i Ekenäs centrum har öppet året runt och dom flesta 6 dagar i veckan, och det är bara elakt förtal att påstå att allt är stängt en lördag.

    Har man då anställd personal så har dessa rätt till sommarsemester, alltså mitt i högsäsongen. Vår personal är ingalunda annorlunda än ni som även har semester, sommarsemestern skall hållas på sommaren. Vilkoren för anställd personal på dessa tidigare nämnda ”sommarorter” är ju helt andra, kanske rentav så att dessa anställda inte ens har jobb vintertid, så det gäller att jobba då när det finns jobb. För det andra måste man analysera vad för brancher som finns representerade i vårt centrum och som jag tidigare skrev så är dom flesta sådana att dom servar Ekenäsborna året runt, och igen, ingen orkar året runt 6 dagar i veckan och enligt många av er rentav 7 dagar i veckan. Dessutom är flera specialbutiker och det går inte att sådär bara plocka in sommarhjälp.
    Som tredje orsak så finns det många butiker där butiksägaren snurrar hela verksamheten från morgon till kväll, året runt, 6 dagar i veckan. Jag kan räkna upp många flera orsaker men här är redan några som bara bevisar att dom flesta affärerna om hälsan har någon betydelse måste hålla stängt åtminstone en dag i veckan.
    Detta i sin tur leder till att det bara blir några kvar som eventuellt skulle få det att lyckas med söndagsöppet, men i detta skede har redan bottnet fallit ut för att locka stora strömmar med penningstinna turister till orten.

    Till sist. Jag har jobbat i 27 år som företagare och fällt blod svett och tårar för att få det att gå ihop. I vår bransch är det även naturligt att sälja mot räkning och affären är slutförd först i det skedet som pengarna har uppenbarat sig på kontot. Inte blir man glad när det är personer som deltar i denna diskussion, som uppmanar oss att vi skall göra saker och ting bättre men inte själv sköter sina åligganden.

    Gillad av 1 person

    1. Jag fattar det du skriver. Men nu är inte söndagsöppet det största problemet. Utan öppettiderna längs t.ex Kungsgatan vilken dag i veckan som helst.. Det är sant som dom flesta av oss som hör till kundunderlaget, som verkligen finns året om i Ekenäs, tycker att allt är stängt när vi har chans och möjlighet att besöka caféer och affärer i centrum. För när vi slutar jobbet så stänger affärsmännen dörrarna för dagen. Varför inte öppna senare på förmiddagen (när dom flesta av kundunderlaget är på jobb) och stänga lite senare (då dom flesta av kundunderlaget har slutat jobbet och har chans och möjlighet att handla och besöka caféer)??

      Gilla

  15. Jag har bott hela mitt liv i det här knutarna. Själv är jag från Bromarf. Jag har inte handlat något mera i Ekenäs på flera år. Ska jag handla något mera far jag till Helsingfors.
    Problemen med att handla i Ekenäs är att det inte finns utbud till yngre människor och inte sådan butiker som yngre människor tycker om. Det andra problemet är att allting stänger så tidigt. Jag slutar jobba klockan fem och då stänger allting samtidigt. Det tredje problemet är att inte cafén håller längre öppet för de skulle vara jätte roligt att fara på en kaffe senare än klockan fem.

    Gillad av 1 person

  16. Tack för en fin skrift! Jag har dock en annan synvinkel.

    På 70-talet var jag som min gamla mors sällskap i ett spa i Romanien. Spaet fanns på landet. Jag gick på promenader längs enormt vidsträckta gräsfält, som visade sig vara betesmark när jag, till min stora skrämsel, möttes med ko- och hästhjordar.

    Trots boskapshjordar klarade jag mig ända till byn, som för en finländare såg ut som en tät stad: ett fåtal stenhus alldeles intill varandra, gator belagda med sten. Några kaféer och något som tycktes vara en butik.

    Ni vet alla hur den lantliga scenen ser ut i Finland: bondgårdarnas manbyggnader i kilometers avstånd från varandra, åkrar och betesmark emellan. Ibland kan man mötas med forntida drängers och pigors (mäkitupalaiset) stugor, som nuförtiden bildar en idyllisk lantby om husen fortfarande är bebodda.

    En sådan samhällsstruktur har djup påverkan till människors levnadssätt. Livlig tätortslivsstil uppkommer inte. Jag tror inte att det skulle finnas tillräckligt med kunder och besökare i butiker och kaféer på den glesa finska landsbygden. I Italien kan man gå till fots till butiker och kaféer, men i Finland måste man åka bil. Då koncentrerar man sin shopping och andra ärenden så att man inte behöver lämna hemmet många gånger i veckan, för att inte tala om flera gånger om dagen.

    Inte vågar jag säga något om den finska småföretagarens levnadssätt. Den finska samhällsstrukturen är i alla fall inte idealisk för små serviceföretagare eller butiker.

    Gillad av 1 person

Kommentera