För oss blir det ju aldrig flyktingar av

Varning: härnäst följer jossitering. För övrigt ett ord som saknas i det svenska språket och som behöver införas snarast.

“Om ej om i vägen vore, kossorna i luften fore” skulle mormor ha sagt.

Hur som helst, tänk er en dag i den inte alltför avlägsna framtiden. “Någon” främmande makt anfaller eller ockuperar Finland och börjar bomba samt skjuta landet tillbaka till järnåldern.

Vår försvarsmakt gör vad den kan, men civilbefolkningen lider ändå och dör. Följaktligen uppstår en situation där människor börjar fly kriget och i stora skaror söka sig till något av de vänligt sinnade grannländerna.

Tänk er då att detta grannland, eller dessa grannländer, mot förmodan säger nej. “Ni är inte välkomna här”. “Vi måste se till våra egna medborgare innan vi hjälper andra”. “Ert språk och er kultur är för olika vår, ni skulle aldrig integreras”. “Ni vill ändå bara komma hit och leva på vårt socialskydd”.

Eller den allra värsta förolämpningen, det ultimata saltet i såren:

“Vi betraktar ert hemland som tryggt”.

Tänk er ännu våra lagstiftare, riksdagsmännen som formulerade Finlands egen hjärtlösa flyktingpolitik. Tror ni att de konstaterar att “rätt ska vara rätt, där föll vi allt på eget grepp!” och ger upp alla tankar på att sända barnen och den övriga familjen till tryggheten?

Eller tror ni att de gör som Bruce Ismay på Titanic och hänvisar till all tänkbar status som de kommer på för att få en plats i livbåten, så att säga?

Och tror ni, om de och deras familjer slutligen kommer iväg och når ett land där de hoppas få asyl, att de lämnar sina smarttelefoner hemma, för “riktiga flyktingar har inte sådana, för då lider de ingen nöd”?

Jag vet ju vad jag tror, men jag har haft en jobbig morgon och känner mig lite väl cynisk, så jag kan ju ha fel.

Publicerat av

marcusrosenlund

Vetenskapsjournalist, allmän pratmakare och inbiten fotoentusiast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s