Jourreformen: den här gången är det personligt

Att det har blivit en sådan fix idé för SOS-regeringen att sätta finlandssvenskarna på pottkanten beträffande jourreformen är någonting som varken har huvud eller fötter, men den här regeringen har ju aldrig varit känd för att agera särskilt rationellt så man ska kanske inte vänta sig det av dem i den här frågan heller.

Speciellt inte i den här frågan, kan man kanske tillägga.

Det är ju så uppenbart att det är känslorna som styr just nu. Tydligen så är Vasa hundvalpen som ska få sig en känga för allt annat som inte har gått som på Strömsö för Juha Sipilä, inklusive Terrafame och hela den till synes ändlösa listan över alla floppade reformer och samhällsprojekt som rullades ut med buller och bång bara för att komma rullande tillbaka som stenbumlingen i hälarna på Indiana Jones.

Urho Kekkonen var en framstående idrottsman i unga år, tresteg var hans paradgren. Synd för Juha Sipilä att det är spjutet och inte bumerangen som är det nationella kastredskapet i Finland. Sipilä är en uppenbar talang på bumerang.

Men den här bumerangen ska inte komma flygande tillbaka, det har Sipilä helt tydligt beslutat, kosta vad det kosta vill och vad grundlagen än säger, om Sipilä så ska vara tvungen att ta den i handen och personligen gå fram och trycka upp den i sin destination. Utan vaselin.

Sedan finns där ju självklart också ett illa dolt hat och en vilja att förödmjuka den svenskspråkiga privilegierade minoriteten. En känsla som förekommer i samtliga de tre regeringspartiernas led, främst hos sannfinländarna där den utgör en av de få återstående orsakerna att stiga ur sängen om morgnarna, men jag misstänker att det här ändå huvudsakligen kommer från centern.

I bakgrunden spökar säkert något gammalt regionalt österbottniskt groll vars rötter jag som nylänning antagligen inte begriper mig på, men det sträcker sig sannolikt tillbaka till Gustav Vasas dagar, minst.

Men mycket av det här ligger också i tidsandan. En tidsanda som inte är barmhärtig när det kommer till minoriteter och deras ställning. Vladimir Putin har ju till exempel sagt att “Ryssland behöver inte minoriteter, det är minoriteterna som behöver Ryssland”.

Och det är ju putinismen som breder ut sig just nu och tar över den post-socialdemokratiska världen, från Washington till Istanbul. Varför skulle Finland vara immunt mot det här tänkandet? Ett tänkande där man inte ska sticka upp om man vet vad som är bäst för en om man tillhör en minoritet. 

Man ska bara vara jäkligt tacksam om man tillåts existera överhuvudtaget. Och speciellt om man får vård överhuvudtaget.

Hur som helst, beträffande jourreformen, så är det personligt nu. Ingen idé för någon att ens låtsas som någonting annat. Vi kan spjärna emot bäst vi vill, men i den här frågan så är det George R.R. Sipilä som håller i pennan och Vasa är Ned Stark.

Och skrämmande nog så är vi ju bara är halvvägs i säsongen av Game of SOS. Vilka huvuden som ännu kommer att rulla ned längs gatorna i King’s Landing, det vågar jag inte ens föreställa mig.

Men en sak tycks vara säker. Winter is coming.

Publicerat av

marcusrosenlund

Vetenskapsjournalist, allmän pratmakare och inbiten fotoentusiast.

5 reaktioner till “Jourreformen: den här gången är det personligt”

  1. Det gäller ju inte bara VCS och Östermyra. Av de 12 fulljoursjukhusen som blir kvar är 11 i centerstyrda områden så det är nog partipolitiken som styr valet mer än något annat.

    Gilla

  2. Tror de är dags att Arya Stark entrar scenen! Men är det Ida Schauman eller Li Andersson? Och när händer det? För jag är lite upprörd och krängt just nu, vilket inte är bra, för det är ju ändå 2016!

    Gillad av 1 person

  3. Hur befängt det än är, så måste jag instämma till 100 % i detta, Marcus Rosenlund. Här är det fråga om prestige, inte förnuft och omtanke om medborgarna. Tyvärr kommer detta beteende att upprepas på andra områden, om det inte blir en minoritetsrevolution.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s