Down Under 2: En fyra miljoner människors småstad

Vid återkomsten till hotellet visade stegmätaren i klockan 10,1 kilometer. Och då har vi bara gått omkring i Sydneys centrum. Relativt planlöst flanerande. Det här är inte en stad för strikta sekundtidtabeller.

Det här är en avspänd stad som ständigt dyker upp på listan över städerna med de lyckligaste invånarna. Och jag har lätt att tro på det. Man hör hela tiden den klassiska australiensiska frasen ”no worries”. Och de tycks faktiskt ta det på allvar här.

Sydney påminner rätt mycket om Vancouver i Kanada. Bägge är stora småstäder i det forna imperiets utkant. Och bägge har den där atmosfären som bara får en att vilja gå vilse och inte vara så noga med att hitta ut. För det är ingen brådska, det är inte så noga.

Inte som i New York, där man ständigt får gå omkring och kika över axeln för det är alltid en rabiat taxichaufför eller ett ballistiskt cykelbud som har siktet ställt på en. Utom kanske i Greenwich Village.

Här är det mest bara, tja, no worries, mate. Hakuna matata liksom, som de sade i Kenya. Där var det också förvånansvärt avspänt med tanke på allt elände som man såg.

San Francisco var avspänt, men hjärtskärande med alla uteliggare som man snubblade på vart man än gick. Inte så här i Sydney. Det här är en förmögen stad, och det märks. Men folk tycks inte ens ta sina pengar på alltför stort allvar. Inte som i Grankulla.

Lägg sedan till alla de bedövande subtropiska dofterna och papegojornas skrän vid solnedgången och man är nästan hypnotiserad till att tro att det här är de Lyckliga Människornas stad.

Jag är säker på att man lyckas få en Sydneybo ur balans om man försöker tillräckligt länge. Men jag har bättre saker att använda min korta tid till här. Som att åka till Bondi beach. Det blir i morgon.

Till dess, no worries, mates.

Publicerat av

marcusrosenlund

Vetenskapsjournalist, allmän pratmakare och inbiten fotoentusiast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s