Influensavaccin: Skyll på evolutionen för att du behöver låta sticka dig

Kroppens virusskydd är nu uppdaterat för den här influensa-säsongen = vaccinsprutan är tagen.

De där som inte tror på vacciner, låter de bli att installera virusskydd på sina datorer också, av principskäl? Eller låter de bli att vaccinera sina husdjur?

Och de som inte tror på / förstår evolutionsteorin, varför tror de att vårt immunförsvar jämt och ständigt blir lurat av vanlig säsongsinfluensa, också trots att de kanske hade A-viruset i fjol?

Fattar de inte att viruset muterar med tiden, till den grad att vårt immunförsvar inte känner igen det när det återkommer ett år senare?

”Ja men mutationer kan inte skapa några nya, nyttiga egenskaper, mutationer innebär bara en degradering av koden och leder till försämrade egenskaper!”

Struntprat! Evolutionen har ingen domare som avgör om en mutation är ”bra” eller ”dålig”. Det är omgivningen som avgör om din mutation är nyttig eller skadlig, genom att kasta dig i vattnet och se om du simmar.

Råkar mutationen leda till en egenskap som hjälper organismen att uppnå någon fördel, som att leva vidare och föröka sig, så då kör vi med det.

Ta nu viruset till exempel, som tar sig förbi våra gränsvakter tack vare att det har skiftat skepnad till den grad att vårt immunförsvars spejare inte identifierar det.

Okej då, virus är strikt taget inte ens liv, men det spelar ingen roll, samma princip gäller ändå, den gäller bakterier också. Eller bananflugor, eller getter.

Vi är alla underkastade evolutionens spelregler. Men det är så mycket lättare att följa med spelet när det kommer till virus eller bananflugor som byter generationer stup i kvarten.

Med oss kan processen ta tusentals eller tiotals tusen år innan man ser förändringarna.

Men hej, vem har bråttom?

Publicerat av

marcusrosenlund

Vetenskapsjournalist, allmän pratmakare och inbiten fotoentusiast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s