Väderuppdatering 11.12 2022 – därför har vi fimbulvinter just nu

Det blev som jag förutspådde tidigare i höstas. Vintervädret vi har just nu kommer sig alltså av en massiv blockering över Grönland. Samtidigt är NAO kraftigt negativt. Azorernas högtryck är förbytt i lågtryck medan högtryck råder över Island. Det motsatta jämfört med ”normalläget”.

Allt det här resulterar i att de milda vindarna från Atlanten inte kommer åt att nå oss. Jetströmmen gör en djup kurva söder om oss. Alternativen för oss blir då två: kalla lågtryck med mycket snö, som nu, eller skandinaviskt högtryck och smällkall (och vindstilla, mardrömsläget för strömförsörjningen).

Åtminstone tills vidare ser det inte ut att vara något Scandinavian High på kommande.

NAO ser däremot ut att röra sig mot mera neutralt territorium. Vilket kan innebära minskad risk/chans för skandinaviskt högtryck. Men grönländska blockeringen ser ut att hålla i sig.

Allt detta utan ens någon stratosfärisk störning över Nordpolen. Tvärtom, polarvirveln snurrar på starkare än normalt för årstiden. Med andra ord, det här är inget freaky arktiskt utbrott, det är riktigt rejält gammaldags vinterväder.

I och för sig, vi har en riktigt freaky La Niña på gång i Stilla havet, three years and counting. Det brukar öka på risken för brutalt vinterväder i början av vintern på våra breddgrader.

Det är med andra ord ett ganska liknande läge som vintern 2010. Fast då var det ett djupt och utdraget solfläcksminimum på gång. Just nu är solen mycket aktiv. Så få se hur resten av vintern blir. Allt, eller mycket, beror på vad Grönland gör härnäst.

Publicerat av

marcusrosenlund

Vetenskapsjournalist, allmän pratmakare och inbiten fotoentusiast.

Kommentera